תכנון מחסנים

תכנון מחסנים מהווה התמחות מרכזית של חברתנו וחלק אינטגראלי בשירותינו למערכי תפעול ולוגיסטיקה. אנו מבצעים תכנון מחסנים ומרכזי הפצה לרבות כל הקשור לתהליכי העבודה במחסן, מדיניות המלאי, נפחי האחסון הנדרשים, בחירה של אמצעי האחסון והשינוע, תכנון של רצפת ההפצה, הכנה של נהלי עבודה והטמעתם, ועוד. בשורות הבאות יובא מידע חשוב ותמציתי לגבי תכנון מחסן לוגיסטי.

בהרבה מקרים, תכנון המחסן הינו חלק מתוך פרויקט של תכנון לוגיסטי מלא, הכולל בנוסף לתכנון המחסן, גם הקמת מנגנון עיתוד מלאי במערכת ה-ERP של הארגון, ואפיון דרישות למערכת ניהול רצפת מחסן (WMS). תכנון של מחסן מודרני, חייב ללכת ביחד עם אפיון מערכות המידע שישרתו את הפעילות במחסן.

 

אז מה חשוב לדעת על תכנון מחסן לוגיסטי?

תכנון נכון של מחסן לוגיסטי הינו חיוני לצורך שיפור המענה הניתן ללקוחות, עמידה בזמני האספקה ללקוחות, אמינות המלאי, ייעול תהליכי העבודה במחסן, חיסכון בזמני עבודה, הגברת הפריון של העובדים, חיסכון בעלויות, , שביעות הרצון של העובדים, ועוד.

על מנת להגיע ליעדים אלו, יש לבצע תהליך מדויק וקפדני של תכנון הלוקח בחשבון שורה ארוכה של פרמטרים. במסגרת התכנון, יש להתייחס לשאלת מיקומו של המחסן, לסוג, כמות ונפח הפריטים, דבר המשפיע בין היתר על גודל המחסן ופתרונות המידוף והשינוע, לחלוקות השטחים ולרמות, למערכות חשמל ותאורה, לתנאי טמפרטורה ולחות, למרחב העבודה במחסן, לרחב המעברים ולסוג הרצפה.

כמו כן, יש להתייחס אל כל נושא קבלת הסחורה ומיקומה, זרימת המוצרים אל תוך ומחוץ למחסן, אל גובהו של המבנה ושיפועי גג, בנייה לרוחב או לגובה. בנוסף לכך, יש לבחון אפשרות לאוטומציה מלאה או חלקית של התהליכים במחסן במונחי עלות-תועלת ומתן מענה לדרישות רגולציה.

 

איך מתבצע תהליך תכנון מחסנים?

ניתן להבין, אם כן, כי תכנון מחסן הינו פרויקט מורכב הלוקח בחשבון פרמטרים רבים, אשר חלקם אינם מוכרים וידועים כל צרכם ללקוח. לפיכך, העבודה צריכה להתבצע על ידי גורם בעל ניסיון רב המתמחה בתחום, העובד באופן הדוק עם הגורמים האמונים על כך מטעם הלקוח.

תכנון מחסנים מתחיל במיפוי התהליכים במחסן ובאיסוף נתונים, כולל שיטות משטוח מועדפות, נפחי אחסון, כמויות משטחים הנדרשים לאחסון, שיטות אחסון קיימות ואופטימיזציה שלהם, רוחב מעברים, כמות קומות לאחסון, אמצעים קיימים ורצויים לשינוע והעמסה, מידות מדפים וכיוצא בזאת.

בהמשך תהליך תכנון מחסן לוקח בחשבון את השטחים הנדרשים לסוגי הסחורות השונים ואמצעים קיימים וחדשים לאחסון, כמו גם את כיווני זרימת הסחורות והחומרים, ומכאן מגיעים לאפיון של שטחי האחסון הנדרשים מבחינת גודל המחסן עצמו, כמות המשטחים והתקני האחסון.

כל הצעדים הללו מלווים בשרטוטים מפורטים, בהתחשבות בתוכניות אדריכליות, בכתבי כמויות והערכת עלויות, כאשר הלקוח מקבל הסברים ברורים ומובנים לגבי השיקולים הרלוונטיים, שרטוטים הכוללים את מגוון האופציות האפשריות ומסמך מלווה המפרט את כלל החקר שבוצע, השיקולים שנשקלו בעת תכנון המחסן וכתב כמויות לרכש והצטיידות עבור התכנון.

השלב האחרון בתכנון המחסן הוא הכנת תוכנית עבודה ותרשים גאנט, לפרויקט הקמת המחסן, והכנת תוכנית תקציבית לפרויקט הקמת המחסן.

לאחר שהלקוח אישר את התכנון,  ניתן להמשיך גם אל ביצוע הפרויקט בפועל עם קבלת הצעות מספקים, בחירת ספקים, וביצוע ההקמה.

היעוץ והליווי בשלב ביצוע ההקמה, כולל רכש אמצעי המידוף, אמצעי השינוע, הזמנת תחנות העבודה ואמצעי אריזה ועיטוף, הזמנת עבודות חשמל ותאורה, תקשורת, מיזוג אויר ואיוורור, כיבוי אש, שילוט ועוד.

המשך הפרויקט כולל פיקוח על בניית המחסן, ביצוע המדידות למיקום כל המדפים, הנחיית צוותי הקבלנים בתחומים השונים,  עד להשלמת הקמת המחסן. בד בבד מבוצע תכנון והגדרה של תהליכי עבודה יעילים ומדיניות המלאי, והכנת נהלי עבודה המוטמעים בקרב העובדים והמנהלים.

 

למה מומלץ לפנות לאנשי מקצוע לביצוע תכנון מחסן?

תכנון מחסן המבוצע בצורה נכונה יכול להזניק את הארגון קדימה במספר רבדים, אולם ביצוע חפוז, שגוי או לוקה בחסר עלול לעורר בעיות הנגררות לתקופה ארוכה.למשל, מדובר בפרויקט הכרוך בעלויות וקיימת נטייה טבעית לכיוון החסכני בטווח הקצר, אולם גורם מקצועי מבין היטב את המשמעות של התקדמות למחסן יעיל, אשר תצדיק את עצמה בטווח הארוך.

כמו כן, אנשי מקצוע מיומנים יודעים ללוות את תהליכי ההטמעה של הנהלים החדשים בצורה אפקטיבית, החוסכת סרבול וקשיים בהטמעת השינויים המתבקשים במחסן. בנוסף, ברשותם מצוי ידע מקיף בתקני הבטיחות, בחקיקה ובתקנות נוספות, וביכולתם לתת הערכות כמויות ועלויות מדויקות, המשלבות בין חיסכון לבין מענה אופטימאלי לצרכים נוכחיים ועתידיים. כל זאת, כמובן, לצד בקיאות מעמיקה במכלול הנושאים שתוארו לעיל, המאפשרת לבצע תכנון אופטימאלי של מחסנים.